Peters Portal

INDLÆG

POSTKORT

Skrevet af Peter Amhild den 02-01-2021
2009 Sort engel computergrafik

For ikke så mange år siden var det postvæsenets erklærede mål, at breve og postkort skulle ud til tiden. Det betød, at man kunne sende et brev den ene dag og regne med, at modtageren fik det dagen efter. Sådan er det som bekendt ikke længere; det ser snarere ud til, at væsenet helst er fri for breve og kun allernådigst udbringer dem 7 – 10 dage efter afsendelsen.

Det afstedkommer naturligvis tvivl hos brugerne, når de overvejer at sende en personlig hilsen, hvis kendetegn bl.a. kan være, at det håndskrevne brev ankommer på en bestemt dag.

Men der er ikke noget at gøre ved det, siges der, for sådan er udviklingen. Dette dæmoniske begreb som tilsyneladende ikke lader sig antaste, uanset at ethvert bidrag til udvikling kommer af menneskers vilje.

Antallet af postkort er faldet betydeligt af ovenstående grunde. Alligevel er indtrykket fra fx museumsbutikker i kunstmuseerne, at der sælges en del postkort. Måske lægges de i scrapbøger ellers sættes i ramme, for postvæsenets indsats overbeviser ikke hvad angår forsendelser.

Kunstens billeder bliver til postkortmotiver. Men det modsatte er også gældende, nemlig at postkort kan give inspiration til kunstens billeder. Flere anerkendte malere anvender denne metode. Endelig kan kunsten være udført på et postkort fx som grafik.

Julekort falbydes hvert år i betydeligt oplag. De påtrykte billeder er som regel langt fra kunsten: nisser med forskellige gøremål, julemanden i sin kane, børn med nissehue leger i sneen osv. Motiverne lægger sig op ad forventningen om julehygge og sorgløs livsglæde i juletiden, selv om enhver ved, at livets realiteter er meget anderledes.

I en del år har jeg skabt julekortmotiver med den hensigt at kommentere et skævvinklet forhold i samfundet både ved juletid og til andre tider. Gerne udført med et glimt i øjet. Jeg har nedenfor vist et udvalg af disse motiver, hvis hensigt ikke var at fratage modtageren juleglæde men at perspektivere den.

 

© 2021 Alle rettigheder forbeholdes Peter Amhild